- Details
- Created: Tuesday, 11 May 2010 12:19
Lodu pod dostatkiem
Lód przynosi ulgę w upalne dni spragnionym chłodu, a ponadto ma wiele zastosowań w kuchni. Pomaga też zminimalizować efekty stłuczeń, oparzeń, lodu nie powinno brakować w żadnej kuchni, a zwłaszcza hotelowej. Tam jest on szczególnie porządanym produktem.
Rzeźby lodowe - technologia produkcji i wykorzystanie lodu blokowego
Rozmaite potrzeby współczesnego człowieka warunkują konieczność produkcji różnych typów lodu: blokowego (płytowego), łuskowego, kostkowego, granulowanego, śnieżnego itp. Produkcja kiedyś bardzo popularnego lodu blokowego, po trwającym prawie stulecie zeniku zainteresowania nim, odrodziła się na przełomie XX i XXI wieku dzięki sztuce rzeźby lodowej (ice-sculpting).
Lód to kapryśne tworzywo
Lodowy biznes przyszedł Wiesławowi Świerzyńskiemu do głowy w Afryce, gdzieś w okolicach Johannesburga.