Co z tym lodem?

Zanim zaczęliśmy powszechnie używać w domu lodówek, już produkty spożywcze przechowywano w bryłach lodu. Swoją drogą lodówka, tak jak i sztuczny lód są produktami dość starymi. Po raz pierwszy lód sztuczny wytworzył już w 1755 roku szkocki lekarz i chemik William Cullen. Swoją drogą on także wymyślił ideę schładzania wykorzystywaną w lodówkach po dziś dzień. Jak łatwo obliczyć roku 2005 przypada 250. rocznica wynalezienia sztucznego lodu. Z biegiem lat lód stał się tak niezbędnym produktem spożywczym, jak chleb. Od chleba tylko woda jest ważniejsza. A wodę od lodu różni tylko temperatura. Jaką mamy wodę, to taki też mamy lód.

Cóż, my konsumenci, jesteśmy bardzo zaniepokojeni jakością używanej przez nas wody (w większości jest to woda wodociągowa z ujęcia miejskiego). Jeżeli nie mamy zaufania do jakości wody z naszego kranu, to jak możemy zaufać wytworzonej z niej "zamrożonej wodzie"?

Przecież tak powstały lód ma smak i zapach tej samej wody, jest mało przeźroczysty i absorbuje zapachy z domowej zamrażarki, w której go wytwarzamy. Ten "dziwny" lód często nawet nie zdąży schłodzić tego, co pijemy - po prostu całkowicie się rozpuszcza a lód zmienia smak trunku.

Lód w kostkach - producent